U bent hier

JULAIA onze eigen wijn uit Montalcino

JULAIA – Toscana IGT – 2013

Deze wijn werd gemaakt door Châteaux Vini in Montalcino op 28 juni 2015 met de hulp van enkele goede vrienden en onder professionele begeleiding van Roberto Cipresso, een top-oenoloog uit Toscane.

Blend:

  • 70% sangiovese grosso
  • 20% syrah
  • 10% merlot

 Concept:

Op 28 juni brachten we een twintigtal vrienden en vriendinnen samen in de gloednieuwe vinificatiekelder  van Winecircus te midden van de idyllische wijngaarden van Montalcino. We werden opgedeeld in 3 ploegen die elk hun eigen oenoloog uit het team van Roberto Cipresso kregen toegewezen. Iedere ploeg had de opdracht om van 4 verschillende onafgewerkte wijnen één betere wijn te maken.  Na veel proeven, mengen, afkeuren, steeds weer opnieuw proeven en finaal goedkeuren had elke ploeg zijn eigen blend klaar.

De 3 blends werden vervolgens door de oenologen klaargemaakt voor een blinde degustatie. Alle deelnemers kregen dan de 3 blends voorgeschoteld en moesten er de wijn van hun voorkeur uitpikken. De blend die het meeste punten scoorde, werd uiteraard de winnaar en zou dan ook op beperkte schaal worden geproduceerd. De namen van al diegenen die meegewerkt hebben aan het Julaia-project, vindt u op het achteretiket. De blend rijpte nog enkele maanden op Franse eiken vaten en werd gebotteld in september 2015  op een oplage van 2322 flessen en 300 magnums.

Op het etiket een bewerking van een schilderij van Pablo Picasso uit 1960 ‘Questo è il mìo cuore’.

Prijs (Komt in promotie op 16&17 oktober)

  • Fles: €29.99
  • Magnum: €54.99

Serveertips:

De Julaia heeft een mooie robijnrode kleur en aroma’s van rijpe kersen, pruimen, chocolade en kaneel. De sangiovese is afkomstig uit Montalcino en drukt zijn stempel op de blend met zijn taninne en elegante zuren. De syrah zorgt voor de kruidigheid en de pit terwijl de merlot zalft met zijn zwoele afdronk. De rijping op Franse eiken vaten geeft wat ruggensteun en complexiteit maar het hout is goed geïntegreerd. Deze stevige wijn komt het best tot zijn recht bij bereidingen van  rood vlees en gerijpt wild alsook bij stoere mediterrane stoofpotten en krachtige kazen. U kunt er nu al van genieten maar hij mag zeker nog een 8-tal jaar bewaard worden.